
Η 11η Φεβρουαρίου είναι μία ιστορικής σημασίας ημερομηνία για τις Ελληνίδες, καθώς το 1934 μπόρεσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία. Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου, οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και είχαν απολυτήριο Δημοτικού, θα μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες των δημοτικών εκλογών.
Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά! Δήμαρχος αναδείχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς.
Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά
Ωστόσο, ήταν το 1956 όταν τελικά οι γυναίκες μπόρεσαν να κατακτήσουν πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση αυτή έπαιξε το φεμινιστικό κίνημα της Ελλάδας και η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού "Εφημερίς των Κυριών" η οποία υπήρξε πρωτεργάτης της ισότητας των δύο φύλων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου του 1956 είχαμε και τις πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να μπουν στο Κοινοβούλιο. Αυτές ήταν η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και η Βάσω Θανασέκου της "Δημοκρατικής Ένωσης". Η Λίνα Τσαλδάρη μάλιστα έγινε και η πρώτη γυναίκα Υπουργός καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram