ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η κορυφαία συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

Ο σεφ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα της σκορδαλιάς "πατάτα ή ψωμί;", αλλά και στο γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

"Καταρχάς ξέρεις γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο και όχι άλλο ψάρι;". Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι και διδακτικός. "Γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδα και πουλιόταν στα εδώδιμα και αποικιακά". Αυτή, λοιπόν, είναι η συνταγή του για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, αλλά όχι μόνον γι' αυτήν. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, σε μερίδες

μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι

200 γρ. αλεύρι

50 γρ. κορν φλάουρ

½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κρόκο αβγού

330 γρ. παγωμένη ξανθιά μπίρα

αλάτι

Για τη σκορδαλιά

250 γρ. προζυμένιο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα

1 φλιτζ. καρυδόψιχα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο για ήπια αψάδα, 6-7 μέτριες για γεύση-μπαρούτι

⅓ φλιτζ. ξίδι

Αλάτι

Εκτέλεση

1. 24 ώρες πριν πλένουμε τον μπακαλιάρο από το αλάτι, τον κόβουμε σε μερίδες, αφαιρούμε την πέτσα όπου μπορούμε, τον βάζουμε σε λεκάνη και τον σκεπάζουμε με νερό.

2. Αλλάζουμε το νερό γύρω στις 6 φορές.

3. Για τη σκορδαλιά, πολτοποιούμε στο μούλτι πρώτα το καρύδι. Το βγάζουμε στην άκρη, βάζουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.

4. Αλατίζουμε.

5. Προσθέτουμε το ξίδι και το καρύδι, χτυπάμε και σταδιακά, λίγο λίγο, ρίχνουμε το ψωμί, στυμμένο, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο λεία αλοιφή.

6. Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε λίγο παραπάνω ξίδι ή αλάτι.

7. Για το κουρκούτι, ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, κρύα, από το ψυγείο, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.

8. Στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τον μπακαλιάρο.

9. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα έως λίγο παρακάτω από τη μέση με μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου και τα αφήνουμε να κάψουν.

10. Βουτάμε κάθε μερίδα ψαριού στο κουρκούτι και μετά τη ρίχνουμε στο λάδι.

11. Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια, για να μας βγουν τραγανά.

12. Γυρίζουμε από όλες τις πλευρές και, όταν ροδίσει καλά το κάθε κομμάτι, στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

13. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, με τη σκορδαλιά.


Tip

Η σκορδαλιά με ψωμί είναι νοστιμότερη από την πατατένια, κυρίως αν την κάνεις με ένα καλό προζυμένιο ψωμί. Αν περισσέψει κουρκούτι, τηγανίστε το σε καθαρό λάδι. Φτιάχνει τις νοστιμότερες τηγανίτες, σερβιρισμένες με μέλι.

Πηγή: www.tasty-guide.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Μαϊ 2023

Women On Top:Με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, εξελίσσεται και επιστρέφει για 5η χρονιά με νέα δομή και 3 μοναδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη!

Περισσότερα από

Life

25 Μαϊ 2023

Ξέρουμε τι cocktail θα πίνεις αυτό το καλοκαίρι

Εσύ, είσαι τύπος Fresco, Beach In The City ή μήπως Été; Ανακάλυψε τα Grey Goose Summer Cocktails στο Athénée της οδού Βουκουρεστίου.

24 Μαϊ 2023

Η "Άλφα Χωρίς" δίνει νόημα σε όλες τις στιγμές μας

Γιατί οι πιο δυνατές σχέσεις είναι αυτές που είναι πάντα δίπλα μας, κάθε στιγμή, χωρίς περιορισμούς.

24 Μαϊ 2023

Πετρούπολη: θα αποκτήσει τον δικό της λαχανόκηπο

Ένας δημοτικός Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος θα "γεννηθεί" στον δήμο Πετρούπολης.

24 Μαϊ 2023

Dopamine travel: Η νέα εμπειρία στον τουρισμό με τις Mindfull Weeks σε Μύκονο και Χανιά

Το wellbeing είναι η νέα τάση στον τουρισμό. Απολαύστε mindfull weeks όλο το καλοκαίρι σε δημοφιλή luxury resorts.

24 Μαϊ 2023

Minas Unchained: Όσα έγιναν στη μοναδική γιορτή που διοργάνωσε ο οίκος design Minas

Όταν η τέχνη και το design συνάντησε την ελευθερία του δρόμου και της έκφρασης αλλά και τα Bombay Sapphire cocktails.

23 Μαϊ 2023

"Ιδού η Ρόδος": H έκθεση της Icaro Contemporary Art Gallery & Agency που θα συζητηθεί

Στην πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο, δεκατέσσερις διακεκριμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κεραμικά της διάσημης κεραμοποιίας Ίκαρος στην Ρόδο και δημιουργούν!

21 Μαϊ 2023

Οι 7 τροφές που έχουν ζάχαρη και δεν το γνωρίζεις

+ μία λίστα με διαφορετικές ονομασίες της ζάχαρης στα τρόφιμα.

20 Μαϊ 2023

Όσα αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα στο Athens City Festival

Ανάμεσα στις 200 ξεχωριστές δράσεις του Athens City Festival, που τρέχει για όλο το μήνα, επιλέξαμε μερικές ακόμα εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

19 Μαϊ 2023

Τα πιο άνετα ανδρικά εσώρουχα για το καλοκαίρι

Αίσθηση δροσιάς; Τσεκ! Ανάλαφρα; Τσεκ! Στιλάτα; Τσεκ! Ανακάλυψέ τα όλα εδώ.

19 Μαϊ 2023

Sinners Pizza | Αν η αμαρτία ήταν φαγητό... θα ήταν πίτσα

Εδώ η πίτσα δεν έχει ανανά. Δεν τρώγεται διπλωμένη. Και δεν σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.