ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

15 σημάδια ότι ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, τα οποία αγνοείς

H χρήση του νευροδιεγέρτη (ή επιστημονικότερα της διεγχειρητικής νευροπαρακαλούθησης) στην προστασία των υπεύθυνων για την ομιλία νεύρων κατά την θυρεοειδεκτομή εξελίσσεται συνεχώς και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα παγκοσμίως.


Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες θυρεοειδεκτομές, από τις περίπου 9.000 ετησίως, με τη χρήση νευροδιεγέρτη. Τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε πάνω από 4.700 ενώ το τρέχον έτος η εκτίμηση που βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα είναι ότι θα ξεπεράσει τις 5.500. Η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αφορά τόσο την ανάπτυξη αλγορίθμων για τη βέλτιστη χρήση της νευροδιέγερσης όσο και την ανάπτυξη της συνεχούς νευροδιέγερσης με στόχο την μείωση των ποσοστών προσωρινών ή μόνιμων βλαβών στην λειτουργία των νεύρων και του βραχνιάσματος της φωνής.


Το 2017 η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Νευροδιέγερσης η οποία με πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αθήνα στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 150 χειρουργούς στην σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη, με μεγάλη έμ- φαση να δίνεται στην εκπαίδευση των χειρουργών στην συνεχή νευροδιέγερση. Στην Ευρώπη η χρήση της αγγίζει το 10% των περιστατικών στα οποία χρησιμοποιείται νευροδιέγερση ενώ και στην Ελλάδα τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, γι’ αυτό και στόχος της Ελληνικής Ομάδας Νευροπαρακολούθησης είναι να αυξηθεί η χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης με την εκπαίδευση όλο και περισσοτέρων χειρουργών.


Η συνεχής νευροδιέγερση πλεονεκτεί της διαλείπουσας νευροδιέγερσης που ήδη χρησιμοποιείται λόγω της συνεχούς καταγραφής της λειτουργίας των νεύρων και της έγκαιρης πληροφόρησης που παρέχει στις περιπτώσεις χειρισμών που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία τους. Έτσι ο χειρουργός μπορεί να τροποποιήσει άμεσα τους χειρισμούς στο νεύρο ώστε να αποφευχθεί η επερχόμενη βλάβη.


Σχετική μελέτη δείχνει ότι το 75% των βλαβών του νεύρου λόγω έλξης μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή χρήση της συνεχούς νευροπαρακολούθησης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην χειρουργική αποτελούν ένα επιπλέον βοήθημα στον χειρουργό και σε συνδυασμό με την άρτια χειρουργική τεχνική και την απαιτούμενη εμπειρία μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα με ασφαλέστερες επεμβάσεις.


Ευχαριστούμε τον Κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό ενδοκρινών αδένων, Fellow οf the European Division Of Endocrine Surgery, Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν". www.drvamvakidis.gr

Read Next

01 Δεκ 2022

She said - Κάποια μίλησε | To βιβλίο των Jodi Kantor και Megan Twohey που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία κυκλοφορεί στα ελληνικά

Από τις βραβευμένες με Πούλιτζερ δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από τον Harvey Weinstein.

Περισσότερα από

Life

30 Νοε 2022

Κάνε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σου για να χάσεις 2 κιλά ως τα Χριστούγεννα

Χωρίς να ακολουθήσεις συγκεκειμένη δίαιτα και χωρίς να στερηθείς απολύτως τίποτα (ούτε το γλυκό).

30 Νοε 2022

To The Lost Explorer mezcal είναι έρωτας με την πρώτη γουλιά

O Global Brand Ambassador του The Lost Explorer mezcal, Peter Sanchez μας συστήνει τρεις διαφορετικές ετικέτες mezcal που ενισχύουν την αγάπη μας για την αγαύη.

29 Νοε 2022

"Αλλάζουμε μυαλά. Όχι ρούχα"

Η έρευνα "Ντύσιμο και βία κατά των γυναικών" ανοίγει θέματα που δυστυχώς δεν συζητάμε αρκετά και αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΔΕΗ στο πλαίσιο του πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΔΕΗ ενεργώ.

28 Νοε 2022

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ζωντανό, υπαίθριο Μουσείο, γεμάτο έργα Τέχνης!

Αγάλματα, γλυπτά, συνθέσεις και ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας προσφέρει η παραλία της Θεσσαλονίκης στους περιπατητές.

27 Νοε 2022

Θέλεις να ζήσεις για πάντα; Στο Metaverse μπορείς!

Πώς το Metaverse εξασφαλίζει την αθανασία μέσα από άβαταρ, ψηφιακές ταριχεύσεις και μνήματα με QR Code.

27 Νοε 2022

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 19.00

Μουσική, Θέατρο, Εργαστήρια, Φωτιστικές Εγκαταστάσεις, Χορογραφημένα Σιντριβάνια, Παγοδρόμιο

26 Νοε 2022

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

26 Νοε 2022

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.